Kärjistettyä katsantokantaa kotona asuvien lapsiperheiden isistä hivenellä totuuden siementä.

Muskari-isät. Isäkannan vähemmistön edustajia, tosin lisääntymään päin nykypäivän tasa-arvoisuuteen kannustavassa yhteiskunnassa. Alan edustajat ovat kiinnostuneita lastensa kultturellisesta ja liikunnallisesta kehityksestä. Vievät heitä muskareihin, kerhoihin, jäälle, vaikka lapsi olisi vasta oppinut kävelemään. Pitävät usein isyysloman ja isyysvapaan täysillä lapseen keskittyen. Jotkut heistä jäävät jopa kotihoidontuelle, äidin mennessä töihin. He tietävät lukemansa perusteella paljon isän osallistumisen tärkeydestä arjessa. Lisäksi ovat tietoisia lapsen perushuollosta, ruokarytmeistä, ruokavaliosta sekä muiden rutiinien tärkeydestä. Isä touhua ja touhottaa niin paljon, että äidin sanavarastosta puuttuu sana väsymys. Kaavoista poikkeamisia on tässä perheessä vain ani harvoin.

Tossukat. Isä häärää perheessä äidin pillin mukaan ja toteuttaa toiveet yleensä sekunneissa pyynnöstä. Tossukka vie lapset ulos heti kun kehotetaan, käy kaupassa, pesee vessan, vaihtaa vaipat ja heijaa lasta yöllä, jos äiti ei jaksa nousta. Perheen pomona äiti ei yleensä näe sijaa Tossukan omille tarpeille, vaan isukki on mussukka, joka on valjastettu äidin jatkeeksi kodin- ja lastenhoitotöihin.

Tasavertaiset. Tähän genreen kuuluvat ne isät, jotka ovat sisäistäneet nykypäivän tasa-arvon ja elävät perhe-elämää, perheen ehdoilla. Päiväkotiin viedään vuorosysteemein ja kotityöt jaetaan, isälläkin on imurointivuoro ja tänään isä tekee ruokaa. Kaikista omista menoista sovitaan. Harrastuksista suurin osa on perheharrastuksia, käydään perhejumpassa tai vauvauinnissa. Talvisin koko perhe pulkkailee ja kelkkailee. Kakkavaipan vaihtaa se, jonka kohdalle arpa sattuu. Joskus, kuten kaverin polttari-illan natsahtaessa kohdalle, isällä saattaa mennä överiksi, mutta siitä selvitään pirullisen saarnan ja hyvän levon ansiosta.

Perusmies. Tämän alan edustaja ottaa ohjat käsiin tarpeen tullessa. Hän ei ole täysin kartalla lasten rutiineista, mutta tekee osansa kotihommista niin sanottujen miestenhommien nimissä, vähintään korjaamalla ja asentamalla kaiken tarpeellisen omasta aloitteestaan ja myös kaiken mitä äiti osaa pyytää, tosin ensin varmistaen asian realiteetin. Ottaa täyden vastuun, jos äiti on sairastunut tai muuten estynyt hoitovastuusta. Saattaa tuolloin lounaan sijasta syöttää lapsille banaania ja mitä-nyt-kaapista-löytyy, mutta päähomma hoituu tarvittaessa ja lapset ovat tyytyväisiä. Perusisällä on oma äijäharrastus, kuten säbä, ja hän käy joskus myös viihteellä, ihan ex-temporekin, mutta se ei perheenäitiä haittaa, koska muuten rehti perusmies hoitaa paikkansa perheessä.

Alkukantaiset. Ennen muinoin tämän heimon edustajia nähtiin lähinnä metsästysmailla jahtaamassa perheelle evästä. He ovat suuren osan ajasta poissaolevia, joko fyysisesti tai henkisesti. Nykypäivänä tämän alkukantaisen isän löytää kotioloissa lähinnä torkuilla sohvaan uponneena, tv:n ääreltä tai tietokoneelta. Ympäröivä maailma on toissijaista. Satunnaisen reippauden iskiessä, lapsi saa isästä pienen hetken esimerkiksi painiseuraa. On hyvin harvinaista nähdä tämän lajin edustajan kädessä imuria tai tiskirättiä. Nämä isähahmot katsovat myös itsestäänselvyyksiin lähteä ovesta milloin minnekin. Saattavat viipyä reissuillansa pitkälle seuraavaan päivään, mutta niinhän ne miehet metsilläkin aikanaan.

Jokainen perhe kuvioineen on erilainen ja isistäkin on monenlaista mikstuuraa. Usein isätyyppi jos toinen on kuitenkin lapsen silmissä maailman paras isä. Ainoa oma.