Toisilla ihmisillä elämä menee lunkisti eteenpäin toiveiden ja haaveiden toteutuessa kuin itsestään. Joskus se on sivullisten harhaluulo, mutta on myös todellista, että toiset pääsee elämässään helpommalla, ilman koettelua.

Toisia koetellaan. Kun yksi haaste tai suuri suru on ylitetty, tulee seuraava, josta pitää jälleen selvitä. Välillä elämä on yhtä selviytymistä. Pahimmillaan sitä alkaa varautumaan jo seuraavaan haasteeseen. Ei voi tai osaa olla onnellinen, koska tietää, että pudotus on taas tulossa.

Siinä vaiheessa, kun on koeteltu riittävästi, eikä kaikesta huolimatta ole romahtanut, pääsee pisteeseen, jossa pystyy nauttimaan elämän jokaisesta pienestä ilosta ja hetkestä, ihmisistä, kohtaamisista, uusista tilanteista, koska tietää kaiken olevan mahdollisesti rajallista. Pystyy ymmärtämään ihmisiä aivan uudella tasolla, koska on itse tullut koetelluksi, ruoskituksi ja nähnyt elämän karun puolen. Näkee asioita yli ja läpi, ja ymmärtää elämästä enemmän kuin kukaan sellainen, joka ei ole vastaavaa joutunut koskaan kokemaan ja on päässyt niin sanotusti helpommalla.

Koeteltu voi parhaimmillaan ja halutessaan olla suuren elämänviisauden lähde.